“Ute Ehrhardt, licentiata in psihologie, s-a nascut in 1956 la Kassel.
Din 1976 lucreaza in domeniul formarii adultilor, iar din 1980 este
conferentiar independent in sfera perfectionarii profesionale.
Principalele probleme abordate: planificarea carierei, comunicarea si
optimizarea facultatilor si aptitudinilor proprii. Din 1984 conduce
impreuna cu partenerul ei, Wilhelm Johnen, un cabinet de consiliere
psihoeconomica. Este autoarea volumelor: Und jeden Tag ein bischen boser, Die Hlugere gibt nicht mehr nach. Frauen sind einfach besser.”
Fetele bune ajung in rai, fetele rele ajung unde vor est un fel de ghid al femeilor, care explica comportamentul lor in societate si in viata de zi cu zi. Cand citim “fetele rele”, nu trebuie sa ne gandim chiar la intelesul cuvintelor scrise, “fetele rele” se refera la fetele indraznete, fetele care ies din tiparul obisnuit si nu se tem sa spuna propriile idei celorlalti.
“Fetele rele” stiu ce vor de la viata, si nu le este frica sa isi atinga propriile scopuri, chiar daca unora nu le place acest lucru. In schimb “fetele bune” sunt fetele carora le este frica sa faca ceea ce vor, le este frica de exprimarea propriilor ganduri, temandu-se ca cu aceasta toata lumea le va considera niste “hiene” si nimeni nu le va iubi.
Fetelor bune le este frica sa para indraznete si niciodata nu vor face primul pas, de teama ca prietenii si apropiatii le vor respinge, in schimb fetele rele nu se tem de provocari si vor face tot ce le sta in putinta sa reuseasca in viata fara sa le fie frica de nimic.
Nu cunosc nicio cale sigura care sa duca la succes, dar cunosc
una care duce sigur la insucces: incercarea de a-i multumi pe toti. PlatonFetele bune ajung in rai, fetele rele ajung unde vor est un fel de ghid al femeilor, care explica comportamentul lor in societate si in viata de zi cu zi. Cand citim “fetele rele”, nu trebuie sa ne gandim chiar la intelesul cuvintelor scrise, “fetele rele” se refera la fetele indraznete, fetele care ies din tiparul obisnuit si nu se tem sa spuna propriile idei celorlalti.
“Fetele rele” stiu ce vor de la viata, si nu le este frica sa isi atinga propriile scopuri, chiar daca unora nu le place acest lucru. In schimb “fetele bune” sunt fetele carora le este frica sa faca ceea ce vor, le este frica de exprimarea propriilor ganduri, temandu-se ca cu aceasta toata lumea le va considera niste “hiene” si nimeni nu le va iubi.
Fetelor bune le este frica sa para indraznete si niciodata nu vor face primul pas, de teama ca prietenii si apropiatii le vor respinge, in schimb fetele rele nu se tem de provocari si vor face tot ce le sta in putinta sa reuseasca in viata fara sa le fie frica de nimic.
pag. 143: “(…) Asa se explica si ideea pe care o au unii oameni despre ei insisi, niste oameni care se considera inteligenti, norocosi, ghinionisti sau insignifianti. Si pentru ca porumbeii zboara doar acolo unde se afla alti porumbei, si sistemul asteptarilor, al succesului sau insuccesului, functioneaza la fel.
Femeile care au invatat de cand erau mici ca au mai putina valoare decat altele isi formeaza o imagine despre ele insele corespunzatoare reprezentarilor care le-au fost inoculate.
Imaginile pe care si le fac oamenii despre ei insisi se mai fixeaza si din cauza ca ei au o memorie selectiva. Ei tin minte lucrurile care le confirma atitudinea si cred apoi ca asa este in realitate. Oamenii percep mai usor si mai clar lucrurile la care se asteapta. Cele care corespund intr-o masura mai mica reprezentarilor proprii sunt mai putin asteptate si uitate mai repede. (…) Omul vede ceea ce este obisnuit sa vada si inregistreaza lucrurile la care se asteapta. Cand cineva nu poate vedea un lucru care nu se incadreaza in propria sa imagine, atunci exceptia confirma regula.”
pag. 204: (…) S-ar putea ca barbatul si femeia sa fie azi, ce-i drept, concurenti, dar ei nu sunt in mod automat dusmani. Barbatii sunt concurentii care, in momentul de fata, poate ca au un pas avans, ca in orice joc, si aici curajul, spiritul de initiativa si perseverenta vor duce la atingerea scopului. Sau asteptati, ca la Malefiz, ca ceilalti sa va dea la o parte piedicile din cale? Prin urmare: nu va mai plangeti atata ca lumea e rea. Aceasta atitudine nu a ajutat pe nimeni sa progreseze. Ceea ce le poate ajuta pe femei sa mearga inainte este sa ia o decizie clara impotriva propriei lor mentalitati de subordonare. Fiindca aceasta mentalitate mai conduce si azi, din pacate, comportamentul multor femei; uneori ea ramane in subconstient, dar actioneaza, oricum, in sens contrar propriei evolutii. Ea le impiedica pe femei sa-si formeze un sentiment sanatos al propriei valori. Eu numesc aceasta mentalitate a femeilor care se franeaza si se neaga pe ele insele sindromul Mona Lisa. Pentru ca zambetul ei impenetrabil reprezinta pentru mine simbolul cel mai puternic al supunerii feminine.
Daca ati stat mai mult timp in fata tabloului lui Da Vinci de la Luvru, veti simti, probabil, tristetea plina de melancolie a zambetului ei. (…) Multa vreme nu mi-a fost clar care era cauza repulsiei pe care mi-o provoca. Pana cand am recunoscut in zambetul Mona Lisei ceea ce vazusem atat de des in sedintele terapeutice pe care le conduc: un semnal sigur al renuntarii feminine. Mai exista si o alta tratare artistica a acestei teme – renuntarea de sine feminina- care m-a miscat si mai mult. (…)
Am stat adeseori, la seminarii si sedinte, in fata unor femei al caror zambet are o calitate asemanatoare. Chiar in cazul in care partenerul le umilea, le jignea sau le trata rau, ele mai aveau pe chip un zambet disperat. El ramanea, cand vorbeau despre speranta sau despre perioada fericita de la inceputul relatiei lor. (…) Femeile trebuie sa reziste pe parcursul unei portiuni de drum anevoioase, poana cand vor putea sa stea in fata vechiului sau noului lor partener cu niste sentimente pline de demnitate.
pag. 260: “(…) Modestia are multe “cauze”: o constienta de sine slaba, asteptarea unor recompense ceresti sau pamantesti, teama de conflicte si, nu in ultimul rand, speranta de a te bucura de ocrotire si respect. Multe femei ascund cu multa pricepere in spatele modestiei indoiala asupra propriei lor competente de specialitate si a capacitatii de a se descurca in viata. Ele spera ca prin supunerea plina de respect, bine mascata, vor fi ferite mai bine de atacuri si critici din partea colegilor sau a partenerului lor. (…)”
pag. 274: “(…) Femeile trebuie sa inceteze sa se mai planga de structurile existete ale puterii si de imaginile rolurilor si sa mai sufere intr-un mod lipsit de sens. Asa ceva nu face pe nimeni sa progreseze. Trebuie sa deveniti dvs. insiva atente si sa va atrageti una alteia atentia cand alunecati din nou in niste clisee vechi. Trebuie sa va fiti sprijin uneia alteia, cu sfatul si cu fapta, si sa va invingeti impreuna momentele de criza. (…)
De asemenea, nicio femeie nu va ajunge departe daca va cauta sa le arate barbatilor tot ce au gresit ei si sa-si risipeasca fortele tinand tirade critice la adresa lor sau chiar nutrind sentimente de ura fata de sexul opus. Aceste atacuri nimeresc in gol sau se intorc impotriva femeii. E nevoie de spirit constructiv, nu distructiv. Femeile trebuie sa actioneze din prorpie initiativa, fara a astepta sa fie impinse de la spate.(…)
(…) Femeia modesta si dispusa sa ajute este o veritabila dubla greseala. (…)”
pag. 279- 278: “Intrebati-va: Intodeuna cand eu sunt… sunt asa pentru ca asa vreau cu adevarat? Ori ma comport asa pentru ca altii se asteapta de la mine la acest lucru, sau poate eu presupun ca altii asteapta de la mine un asemenea comportament? (…) Incercati sa gasiti in niste situatii critice raspunsuri concrete la aceste intrebari:
Care sunt dorintele mele?
Ce motiv imi determina modul de a actiona?
Ce astept in schimb, daca ma port intr-un anumit fel?
Ce cai duc spre telul meu?
Ce gesturi alternative, ce modele lingvistice si de actiune am, in afara celor care imi vin in minte imediat?
Care este dispozitia mea chiar in acest moment?
Ce mi-ar placea sa fac cel mai mult?
Ce este cel mai bine pentru mine?
Ce s-ar putea intampla daca as persevera?
Ce temeri ma opresc sa o fac?
Cum ma simt cand imi dau seama clar ca imi trec cu vedere propriile interese si ma neg astfel pe mine insami?
Cum ma voi simti: maine/ saptamana viitoare/ luna viitoare/ anul viitor?
Cum m-am simtit in niste situatii comparabile cu acestea?” (…)
Am citit cartea, Kristin!Poate este adevăr în ceea ce spune Ute Ehrhardt,numai că este mare distanță de la teorie la practică. Nu cred în "paleative" universal valabile pentru că nu ne lasă unicitatea noastră. Nu cred în rai și iad, ca rasplată a vieții, dincolo de moarte, dar cred in ele ca traire aici pe pămant. Nu cred în prea multe,cred însă în puterea gândului pozitiv,cred în puterea rugii, cred că orice rău ne arată ceva, cred că există un revers în toate. Mai cred ceva...cred că nu totdeauna sunt convinsă de ceea ce cred.
RăspundețiȘtergereAm frunzărit-o cândva, urma s-o cumpăr, apoi nu am mai găsit-o.
RăspundețiȘtergereOricum , eu cred că dacă „fată rea„, în concepția autoarei, înseamnă, mai degrabă, fată puternică, distanța dintre cele două ipostaze nu este chiar imposibil de trecut.
Cred că trebuie să înveți să spui,la timp,„Nu„.
Nu poti sa ajungi si in rai si in iad.Ca idee.Deci, unde ajung fetele rele?In cel mai bun caz in purgatoriu,religios vorbind desigur,.
RăspundețiȘtergereFetele rele adica indraznete,tupeiste,fasnete...ei as,sau poate doar nesimtite,nu?)
Ca sa fii tupeist, indraznezt etc, presupune sa fii putin nesimtit, putin....sau putin mai mult si asa ajungi sa obtii ceea ce doresti, gandindu-te doar la tine si facandu-i pe altii sa creada ca te gandesti la binele lor, nu?! Cat despre locul unde vom ajunge, nu cred nici eu in raiul sau iadul de dincolo de moarte, cred insa ca "femeia modesta si dispusa sa ajute este o veritabila dubla greseala".
ȘtergereUneori este mai usor sa ajuti pe altii,decat pe tine insusti!..asa a lasat Dumnezeu ca sa invatam ce inseamna iubirea!Sa iesim din matca egocentrismului,sa ne umplem de plinul lumii asa cum este el cu bune si rele...
ȘtergereFemeia modesta si dispusa sa ajute este o veritabila femeie!!!
La antipod este femeia infatuata si avida sa obtina tot ce-si doreste.Cu asemenea personaje oportunist-ariviste ma indoiesc ca lumea poate deveni mai buna.
Nu mai pune atat la suflet...ai o chemare superioara,urmeaz-o!
Cele lumesti ca apa de ploaie se trec...
Intotdeauna mi-am propus " sa nu mai pun la suflet", dar n-am reusit, desi m-am straduit sa nu-mi pese! Cele lumesti trec, asa cum ai spus, ca apa de ploaie, dar lasa urme pe suflet, asa cum si ploile brazdeaza uneori chiar si cele mai puternice roci. Multumesc!
ȘtergereAsa este!ai dreptate...dar gandeste-te ca fara aceste brazde nu poti descoperi acel margaritar din sufletului tau.Totul se scrie prin sacrificiu si suferinta,asta e lumea!Doar sa nu cazi ,sa disperi astfel incat sa nu te mai poti ridica...daca te raportezi la cer,vei rade uneori de desartaciunile acestei lumi carora ne incredintam prin felurite atasamente.
Ștergere